GRAVAREA ARTISTICA A STICLEI

gravarea sticlei 4

Prin gravarea artistica a sticlei se intelege slefuirea cu ajutorul polizoarelor a unor incrustatii decorative in adancime sau la suprafata obiectelor de sticla, cu scopul obtinerii unor ornamentatii de o mare diversitate si frumusete, care confera produselor o deosebita valoare artistica. Gravarea sticlei este foarte veche, fiind practicata in trecut de mesteri priceputi, care foloseau pentru aceasta un dispozitiv asemanator cu tocila rotativa, pus in miscare cu piciorul si prevazut cu discuri din piatra de gresie naturala. In prezent, atelierele de gravare sunt dotate cu masini moderne actionate mecanic, pe care se monteaza polizoare confectionate din electrocorindon sau carbura de siliciu, cu diametre si grosimi diferite.

Polizoarele pentru gravat sunt alese in functie de operatiile care urmeaza a fi executate si se monteaza pe axul orizontal, cu capat filetat, al masinii. Se regleaza turatia optima pentru gravare in raport cu marimea polizorului si operatia propusa, precum si debitul de apa necesar umezirii polizorului. Polizoarele au forma circulara si prin strunjire li se confera diferite profile periferice si anume: profil rotund, oval, ascutit si foarte ascutit, care permit realizarea tuturor operatiilor de gravare.

gravare sticla - David A Smith- universul de sticla

Manuirile de baza in timpul gravarii constau constau din:

– prinderea corecta a obiectului de sticla cu ambele maini, asigurand stabilitatea bratelor fata de polizor;

– apasarea lina a obiectului de sticla pe profilul polizorului in punct fix, sau glisare (inainte-inapoi) uniforma pana se obtine conturul elementului propus;

– mentinerea unghiului de inclinare a obiectului de sticla fata de polizorul in miscare;

– forta optima de apasare a obiectului de sticla pe profilul polizorului si durata de gravare.

Aplicarea consecutiva a manuirilor si a operatiilor succesive de gravare asigura produselor de sticla, prin ornamentatiile realizate, valori calitative corecte, atat din punct de vedere estetic cat si artistic. Astfel, gravarea in adancime se preteaza de regula obiectelor din sticla cu pereti grosi si consta in slefuirea cu ajutorul polizorului a unor taieturi triedrice adanci cu aspect mat, care se intretaie si se imbina formand prin conturul lor spatii geometrice sau asimetrice.

Lustruirea acestor contururi este caracterizata prin luciu si  „jocuri de lumini”, care sunt determinate de reflexia interioara a razelor si lumina incidenta.

Completarea spatiilor geometrice si asimetrice obtinute din contururi lustruite, prin gravarea in interiorul lor, a unor elemente ornamentale de suprafata cu aspect mat, intregesc, prin contrast, in mod deosebit de placut, ansamblul intregului model.

gravarea sticlei 1

De asemenea, se pot obtine numai prin gravare de suprafata, fara contururi adanci, o gama infinita de elemente ca modele florale, fructe, animale si altele. Varietatea elementelor componente, combinarea lor, precum si crearea efectelor de contrast dintre ornamentatiile lustruite si mate, ilustreaza valoarea artistica si frumusetea modelului gravat pe produs, care se aseamana cu o broderie de mare finete si frumusete.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s