PICTURA ARTISTICA PE STICLA

8_sticla_pictata_1

Procedeul este cunoscut din cele maivechi timpuri si consta din operatiile de aplicare pe suprafata sticlei a desenelor si motivelor cu ajutorul unor coloranti rezistenti la uzura si spalare. Pictura decorativa se poate realiza manual, cat si prin tehnici auxiliare: pictura cu sabloane decupate sau prin pulverizare.

Din punct de vedere artistic, pictarea manuala are preponderenta fata de alte procedee, deoarece ornamentatiile decorative ce se aplica pe sticla pot varia, practic, fara limite, iar priceperea, imaginatia si inventivitatea pictorilor creatori creaza adevarate opere de arta cu o tematica foarte variata: motive florale, peisaje, icoane, scene de vanatoare etc.

vitralii-religioase-adrian-piticariu-vitraliu-tiffany-cu-sticla-pictata-si-arsa-in-cuptor-7-adrian-piticariu-1-1325188040

Uneltele folosite in pictarea manuala sunt simple: o placa de sticla sau aluminiu pe care se amesteca coloranti cu benzina sau terebentina, prin frecare cu o spatula, pana la obtinerea unei paste omogene; pensulele trebuie sa fie din par foarte fin, de preferat din coada de veverita, avand diferite forme si care servesc la aplicarea colorantilor pe sticla.

Din multiplele procedee, pictarea decorurilor pe baza de emailuri si metale pretioase sunt deosebit de frumoase, pentru realizarea lor folosindu-se urmatorii coloranti:

1. emailurile – acestea sunt sticle usor fuzibile, colorate sau incolore, macinate fin, avand in compozitia lor materii prime care se topesc la temperaturi mici, dupa cum urmeza:

– 2 parti in greutate nisip cuartos

– 11 parti in greutate miniu de plumb

– 4  parti in greutate acid boric (borax)

foto-sticla-pictat-048

In cazul emailurilor colorate se adauga diversi coloranti ca: oxizi ai metalelor sau alti pigmenti ca:

– bioxid de staniu, pentru culoarea alba

– protoxid de cobalt, pentru culoarea albastra

– trioxid de mangan, pentru culoarea violet

– oxid de cupru, pentru culoarea rosie.

– bicromat de potasiu si oxid de cupru, pentru culoarea verde.

2. metale pretioase, ca aurul, argintul sau platina, care se depun pe sticla prin ardere in strat subtire mat sau lucios.

Indiferent de procedeul folosit in pictarea sticlei, operatiile de decorare se realizeaza in urmatoarele faze:

– pregatirea produselor si a colorantilor pentru decorare.

– decorarea produselor si a colorantilor pentru decorare

img_2042

Pictarea cu emailuri este utilizata in obtinerea unor produse de menaj de calitate superioara, efectele decorative ale acestora fiind deosebit de aspectuoase, datorita posibilitatii obtinerii unor decoruri in relief, ce le da viata si rafinament. In acest scop se prepara amestecul compus din emailul si colorantul necesar, diluat cu terebentina, din care pictorul, cu ajutorul pensulei, realizeaza elementele ornamentale ale decorului.

Decorul finisat necesita uscarea colorantilor circa 15-20 minute, timp in care se evapora terebentina; apoi produsele se introduc in cuptorul de ardere, unde se realizeaza temperaturi cuprinse intre 550-600 grade Celsius, ce permit topirea emailului la suprafata sticlei.

Un gând despre “PICTURA ARTISTICA PE STICLA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s